Jämför elbolag och sänk dina elkostnader idag

Jämför elavtal från flera elbolag och spara pengar. Tjänsten är kostnadsfri.

Jämför elavtal från flera elbolag och spara pengar

Jämför elavtal från flera elbolag och spara pengar

1
Fyll i dina uppgifter som postnummer, adress, typ av bostad och din ungefärliga årliga elförbrukning
2
Du blir uppringd av upp till tre olika elbolag som erbjuder dig sitt lägsta pris. Du får även råd om vilken typ av elavtal som är bäst för ditt hushåll och hur bytesprocessen fungerar rent praktiskt
3
Det står dig fritt fram att välja det avtal som passar dig, du får även råd om vilken typ av elavtal som är bäst för ditt hushåll och hur bytesprocessen fungerar rent praktiskt.

Jämför elbolag för att hitta ett elavtal som passar dina behov bäst.

Med hjälp av Eldeal.se får du erbjudanden från upp till 3 olika elbolag utan kostnad och tjänsten är ej bindande. Fyll i dina uppgifter som postnummer, adress, typ av bostad och din ungefärliga årliga elförbrukning och du blir uppringd av upp till tre olika elbolag som erbjuder dig sitt lägsta pris. Det står dig fritt fram att tacka ja eller nej till alla 3 erbjudanden.

Alla sveriges elbolag

I Sverige finns det ungefär 130 elbolag. Här kan du läsa mer om dom olika elbolagen som finns idag.

Läs mer om dom olika avtalen

Fast elavtal

Rörligt elavtal

Mixat elavtal

  • Inga överaskningar
  • Samma elpris året om
  • Skydda dig mot prisökningar
  • Elpriset varierar
  • Följer elbörsen
  • Lönar sig i längden
  • Kombination av fast och rörligt pris
  • Skydda dig mot pristoppar
  • Trygghet

Läs mer om dom olika avtalen

Fast elavtal

  • Inga överaskningar
  • Samma elpris året om
  • Skydda dig mot prisökningar

Rörligt elavtal

  • Elpriset varierar
  • Följer elbörsen
  • Lönar sig i längden

Mixat elavtal

  • Kombination av fast & rörligt pris
  • Skydda dig mot pristoppar
  • Trygghet

Vanliga frågor

Eldeal.se hjälper dig att jämföra elavtal och elpriser så att du kan hitta det bästa erbjudandet för dig. Du fyller i formuläret med din adress, typ av bostad, årsförbrukning etc., och du kommer att bli kontaktad av upp till tre olika elbolag som erbjuder det lägsta priset i ditt område. 

Det står dig fritt att acceptera eller tacka nej till alla 3 erbjudanden.

Det är helt kostnadsfritt att jämföra elavtal hos oss. Det enda som kostar  är din tid, som tar cirka 2-3 minuter att fylla i vårt formulär, och sedan kan du jämföra elavtal och hitta ett billigare avtal för dig själv.

Eldeal.se är inte bindande.

 

Elnätsavgiften är en avgift för användning av elnätet. Den tas ut av ditt lokala elnätsföretag och bidrar till att betala för underhåll och uppgradering av kraftledningar och annan utrustning som ser till att dina lampor tänds när du trycker på strömbrytaren.

Tyvärr kan du inte välja elnät. Det bestäms automatiskt var du bor och det är går tyvärr inte att byta elnät eller försöka få det billigare.

Sverige har cirka 170 nätägare som har delat upp landets linjer mellan sig. Det går alltså inte att välja en annan och få en billigare nätavgift.

Ett elhandelsbolag köper och säljer el. Det är elhandelsbolagen som ger dig erbjudanden på el när du fyller i formuläret här på Eldeal.se. Du är fri att välja ditt elhandelsbolag, därför bör du jämföra elavtalen ofta. Eftersom du bara kan kontrollera elkostnaden är det viktigt att jämföra elbolag och elpriser kontinuerligt.

Nätägare är de som förvaltar infrastrukturen som transporterar elen från kraftverk till ditt hem eller företag. Nätägaren ansvarar för att få elen från kraftverket till ditt hem eller företag genom att bygga/underhålla ledningar, kablar, transformatorer och annan utrustning.

Mer om el och elavtal

Styling av ditt hem

Styling av ditt hem

Köpekontrakt

Köpekontrakt

Visning av ditt hem

Visning av ditt hem

Om elavtal

El är bokstavligen den kraft som håller vår värld i rörelse. Utan el skulle din dator vara en värdelös metall och plast – och även om du hade en reservgenerator skulle du fortfarande inte kunna ladda din bärbara dator om den skulle få slut på ström. El är också det som driver de flesta av världens bilar, tåg och flygplan , det kallas “bränsle” av en anledning. Och eftersom tekniken fortsätter att utvecklas i en exponentiell takt hittar vi nya användningsområden för el varje dag – från att se till att din mat håller sig fryst utan att behöva isbitar till att driva medicinska apparater som hjälper människor med hjärtproblem. I Sverige har konsumenterna sedan 1996 kunnat välja fritt bland alla elavtal som finns på marknaden. Detta var i början av internets tid, så på den tiden var det inte lika lätt att jämföra elavtal. Då var man tvungen att ringa runt till alla olika elbolag för att ta reda på vad de hade att erbjuda. I dag finns det flera marknadsplatser på nätet där man kan välja elavtal. Med Eldeal blir du kontaktad av upp till 3 olika elbolag som erbjuder det lägsta priset i ditt område.

Vad är viktigast att tänka på?

När du jämför elavtal finns det ett antal saker att ta hänsyn till. De viktigaste egenskaperna är sannolikt priset, avtalets längd och flexibiliteten i fråga om eventuella lösenavgifter. Andra faktorer att ta hänsyn till är självklart de olika typer av elavtal som finns idag. De vanligaste elavtalen som finns är ett fastprisavtal, ett rörligt elavtal som fluktuerar med marknaden, eller till och med en kombination av båda ett så kallat mix avtal.

Rörligt avtal lägre priser när efterfrågan är mindre

Med ett rörligt elavtal följer ditt elpris månadsutvecklingen på den nordiska elbörsen Nord Pool. En fördel med detta är att din månadskostnad varierar beroende på hur mycket el ditt hushåll har förbrukat. Under sommarmånaderna, då elpriserna vanligtvis är lägre, betalar du mindre och det blir dyrare under vintermånaderna.

Fast avtal kontroll över dina elkostnader

Om du har ett fast elpris är priset per kWh detsamma under hela avtalsperioden. Den här typen av avtal är idealisk för hushåll som vill hålla koll på sina utgifter och som inte vill oroa sig för att elpriset ska ändras. Med ett fast avtal kan du vara säker på att din månatliga elräkning inte kommer att fluktuera över tid.

Mixavtal - mixa fast & rörligt?

Vissa företag erbjuder ett så kallad mixavtal. De erbjuder en kilowattprislåsning under de kallare månaderna för att förhindra prisökningar. (Du får vanligtvis ett e-postmeddelande innan låsningen sker och du väljer om du vill låsa priset eller fortsätta att ha ett rörligt pris). Ta reda på vilka villkor som gäller hos varje elbolag. Under de varmare månaderna ändras avtalet tillbaka till ett rörligt kilowattpris för att hålla jämna steg med de billigare sommarpriserna.

Vad är bäst för dig?

Vilken typ av avtal du väljer beror på din situation och dina preferenser. Om du inte vill oroa dig för prisfluktuationer kan ett fast pris vara det bästa för dig, men med tiden blir det lite högre. Om du å andra sidan vill dra nytta av lägre priser när de finns tillgängliga kan ett rörligt pris vara bättre lämpat för dina behov. Oavsett vilken typ av avtal du väljer är det alltid bäst att göra ett aktivt val om vilket som är rätt för dig, eftersom de som inte tecknar ett elavtal får ett anvisat avtal och detta tenderar att vara mycket dyrare! Ta reda på mer om de olika avtalen och gör ett aktivt val som fungerar bäst för dig!

Om du har ett anvisat avtal är det dags att byta.

Ett anvisat elavtal är ett avtal som tilldelas dig om du inte gör ett aktivt val. Det är vanligtvis 20-30 % dyrare än avtal som du själv väljer, så om du har ett anvisat avtal är det dags att byta!

Din elkostnad består av två delar

Nätavgiften, du betalar för förmånen att vara ansluten till elnätet. Nätavgiften täcker de kostnader som nätägaren har för underhåll av elnätet, såsom kostnader för kablar och strömavbrott. Du kan inte välja vilket elnätsföretag som levererar din el eftersom det i princip finns ett lokalt monopol i varje region, men du kan välja från vilken elleverantör du köper den.
Energimarknadsinspektionen har till uppgift att hålla reda på att nätavgiften ligger på en rimlig nivå.

Elhandelsfakturan

Kostnaderna för elhandel består alltid av elpriset, elcertifikatavgiften och moms.

Elpriset

Elpriset är vad du betalar för att förbruka el. Priset bestäms av marknaden, vilket innebär att det kan fluktuera beroende på utbud och efterfrågan på el vid varje given tidpunkt.

Elcertifikat

År 2003 införde den svenska regeringen ett certifieringssystem för elproduktion från förnybara energikällor och torv. Systemet syftade till att öka mängden el som produceras från dessa källor i Sverige.

Moms

Moms på elektricitet infördes i samband med 1990 års skattereform och har sedan dess legat på 25 %.

Elnätsfakturan

Det finns tre huvudsakliga avgifter som du måste känna till när du får din elnätsfaktura.

Överföringsavgift

Du betalar den här avgiften för den faktiska transporten av el, som är en fast avgift per förbrukad kilowattimme. Oavsett om du har valt en elleverantör eller om leverantören ingår i samma koncern som nätoperatören, tillämpas denna avgift.

Abonnemangsavgift

Det här är kostnaden för att få tillgång till elnätet. Abonnemangsavgiften baseras på storleken på din huvudsäkring. Avgiften är en årlig kostnad och faktureras vanligtvis för det antal dagar som fakturan omfattar.

Energiskatt och moms

Energiskatt och moms tas ut både på fasta abonnemangsavgifter och rörliga överföringsavgifter. Utöver dessa skatter tas även moms ut på nätövervakningsavgifter och avgifter för oförutsedda händelser.

Tips för lägre elräkning.

1. Den största elförbrukaren i ett hushåll är uppvärmning.

Den kan stå för nästan 50 % av all elförbrukning i hemmet. På vintern kostar det vanligtvis alltid mer eftersom mer el behövs för att värma upp huset. Genom att vrida ner termometern kan man spara mycket pengar. Sänk temperaturen och ta på dig en tröja om du fryser.

2. Använd energieffektiva glödlampor

Energieffektiva glödlampor använder upp till 75 % mindre energi än traditionella glödlampor, så de kostar mindre med tiden. Byt ut alla dina glödlampor till energieffektiva, så sparar du pengar på din elräkning varje månad!

3. Stäng av golvvärmen

Om du har golvvärme i ditt hus eller din lägenhet är det en stor energislukare. Om du dessutom har golvvärme på flera ställen drar den extra mycket ström. Om du kan, stäng av all golvvärme så sparar du el.

4. Släck lamporna

Ett ganska självklart tips men se till att släcka lamporna efter dig. Detta kan bidra till otroligt mycket energibesparingar. Om du vill kan du använda stearinljus i stället, vilket också bidrar till mysfaktorn.

5. Stäng av apparater när de inte används

Många apparater drar ström även när de inte används, t.ex. tv-apparater, bärbara datorer och lampor – särskilt med LED-lampor eftersom dessa förbrukar mer energi än äldre glödlampor – så försök att stänga av dem om du tror att ingen kommer att använda dem på ett tag (t.ex. när du tittar på tv) eller åtminstone dra ut dem ur uttaget om de inte används under långa perioder.

6. Använd mindre varmvatten i duschen

Det kan tyckas vara ett märkligt tips, men det fungerar! Uppvärmning av varmvatten kan vara dyrt, särskilt om du har många personer boende i ditt hus och alla gillar att duscha. Ingen kanske vill ta en iskall dusch, men däremot vill de oftast ta en medelvarm, kort dusch. Du kan också överväga att installera duschmunstycken med lågt flöde för att minska din vattenförbrukning ännu mer!

7. Tvätta mindre ofta

Att tvätta för ofta förbrukar mycket vatten och el, så försök att inte överbelasta tvättmaskinen eller torktumlaren, annars riskerar du att slösa dyrbara energiresurser på något som skulle kunna användas bättre på annat håll (som att hålla värmen!). Se till att alltid tvätta fulla maskiner och inte halvfulla maskiner.

8. Undvik att torktumla.

Om möjligt, undvik att använda en torktumlare om du ska vara borta från hemmet i mer än en timme eller två. Uppvärmning av torktumlaren är en stor energislukare för många hushåll, prova lufttorkning i stället! Det kanske tar längre tid, men dina kläder kommer att hålla sig snygga och du sparar pengar.

9. Stäng fönster och dörrar.

Om du spenderar tusentals kronor på att värma upp ditt hus, låt dem inte gå till spillo! För äldre hus och lägenheter kan det vara värt att se över tätningen så att värdefull värme inte går förlorad genom sprickor eller läckor i väggar eller fönster. Detta är särskilt viktigt om det finns drag som kommer in i rummen genom sprickor runt dörrar eller fönster.

10. Dra ner persienner eller gardiner

Det här kan verka lite konstigt, men det är faktiskt ett bra tips. Fönster släpper annars ut mycket av värmen i lägenheten och gör ditt hem kallt på vintern.

11. Byt ut gamla vitvaror

Om du har gamla vitvaror bör de bytas ut och dammas av på baksidan. Detta kan spara dig el och i slutändan pengar.

12. Stäng av handdukstork.

Detta är något som många hus har och som lämnas på hela tiden utan att man möjligen uppskattar dess funktion. Handdukstorken kan med fördel stängas av.

13. Skaffa diskmaskin.

Diska full maskin, spara energi och slipp diska för hand.